Ajankohtaista

Golffarin paketti

Golffarin paketti

Olemme suunnitelleen golffareille oman kesäpaketin. Kokemuksemme mukaisesti olemme laittaneet tähän ”bägiin” kaiken sen mitä golffarilla tulisi olla kierroksella mukana. Aurinkosuojaa, rakkolaastaria, hyttyskarkotetta, energiaa jne… 

Paketin ostajalle kaupanpäälle 3 kpl Titleist ProV1 golfpalloja ja Apteekkipisteen pokerchip merkkausnastaksi griinille.

Kaikki heinäkuun aikana Golffarin paketin ostaneet osallistuvat lisäksi Odyssei White Hot OG-putterin arvontaan. Arvonta suoritetaan elokuun 2021 alussa ja putterin arvo on 230€ 

Voit osallistua arvontaan myös vastaamalla Golffari-kyselyymme: https://nano.paljon.fi/Porvooua/kampanjat/golffarin-kisa

 Arvontaan osallistuminen ei edellytä tuoteostoja.

Tuotesisältö:

Avene Stick spf 50 for sensitive skin on erittäin hyvin auringolta suojaava voide pienille herkille ihoalueille. Läpikuultava ja helposti levittyvä koostumus. Kätevä puikko on helppo pitää mukana liikkuessakin. Puikon ansiosta aurinkorasvaa ei tarvitse levittää käsin. Erittäin vedenkestävä fotostabiili ja parabeeniton koostumus. https://www.apteekkipiste.fi/tuotteet/561/avene/73056/avene-sun-stick-sensitive-area-50-8-g/

Nesteytys Ratiopharm 10 poretablettia sisältää glukoosia ja elektrolyyttejä. Raikas sitruunan maku. Erityisesti helteellä on syytä huolehtia myös suolojen saannilta. Suolojen puute johtaa mm. päänsärkyyn, huonovointisuuteen ja ärtyneisyyteen. 3-5 poretablettia litraan vettä. https://www.apteekkipiste.fi/tuotteet/547/muut-ravintolisat-ja-kasvirohdosvalmisteet/55913/nesteytys-ratiopharm-10-poretabl/

Siripiri rypälesokeritabletit eli glukoosipastilli. https://www.apteekkipiste.fi/tuotteet/529/urheiluravinteet-vitamiinit-ja-kivennaisaineet/61990/siripiri-appelsiini-me15-40-g/

HyttysÄssä on eräs markkinoiden tehokkaimmista hyttyskarkotteista. HyttysÄssä lamauttaa hyttysen suunnistusaistin, jolloin hyttynen ei pysty havaitsemaan HyttysÄssällä suojattuja ihoalueita. Vaikutus kestää jopa 9 tuntia. https://www.apteekkipiste.fi/tuotteet/383/hyonteisten-pistot-ja-puremat/58208/hyttysassa-pumppusuihke-50-ml/

COMPEED® Medium -rakkolaastari imee ylimääräisen kosteuden ja muodostaa suojaavan pehmusteen sekä lievittää välittömästi kipua ja luo optimaaliset olosuhteet jalkarakkojen paranemiselle. https://www.apteekkipiste.fi/tuotteet/459/rakot-ja-hiertymat/75953/compeed-rakkolaastari-medium-5-kpl/

Apteekki Derma Pro 20 kpl on  Suojaava, vedenpitävä ja hyvin kiinnittyvä laastari. Miellyttävä ja hyvin mukautuva materiaali. Dermatologisesti testattu.https://www.apteekkipiste.fi/tuotteet/370/laastarit-ja-teipit/65785/apteekki-laastari-dermapro-20-kplrasia/

Pharmacare urheiluteippi 2,5 cmx10 m

Avene Lip balm SPF 50+,  2-in-1 tuote antamaan kestävää suojaa ja kosteuttamaan herkkiä huulia. https://www.apteekkipiste.fi/tuotteet/561/avene/75022/avene-sun-lip-balm-spf50-3-g/

Avene thermal spring water 50 ml on ihoa rauhoittava ja virkistävä terveyslähdevesi. Ei sisällä hajusteita eikä säilöntäaineita, bakteriologisesti puhdas. Sopii myös vaurioituneelle iholle.https://www.apteekkipiste.fi/tuotteet/561/avene/66621/avene-thermal-spring-water-spray-50-ml/


Aurinkosuoja ja lääkkeet

Aurinkosuoja ja lääkkeet

Apteekkimme teemakuukautena toukokuussa on lääkkeiden yhteisvaikutukset auringon kanssa tai ennemminkin kyse on lääkeaineista, jotka herkistävät ihon auringovalon ultraviolettisäteilylle.

Yhteisvaikutuksia auringon kanssa voi olla esimerkiksi joillakin geelimuotoisilla tulehduskipulääkkeillä, tietyillä suun kautta otettavilla aknelääkkeillä sekä sydän- ja verenpainelääkkeistä eräillä nesteenpoistolääkkeillä. Listalle kuuluvat myös jotkut aikuisilla käytettävät antibiootit.

Lääkevaloihottuman oireita ovat punoitus, kutina ja kirvely iholla. Oireet muistuttavatkin tavallista auringonpolttamaa.

Allergisen reaktion oireita ovat punoitus, kova kutina ja maksaläiskiä muistuttavat tummentumat iholla. Allergisen reaktion iholla aiheuttaa lääkeaine ja ultraviolettisäteily.

Jos lääkkeellä on aurinkovaikutuksia, kannattaa auringolta suojautua hyvin. Lääkekuurin aikana on syytä välttää liiallista ja tarkoituksellista auringolle altistumista. Paljaaksi jäävillä ihoalueilla kannattaa käyttää aurinkosuojavoiteita, joissa on korkea suojakerroin.

Suojaudu säteiltä

Auringosta on syytä nauttia kohtuudella. Liiallinen auringolle altistuminen lisää merkittävästi ihosyöpien riskiä ja vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Suojaa vaatteiden ulkopuolelle jäävä iho riittävän voimakkailla aurinkosuojavoiteilla. Varmista, että aurinkosuojatuote sisältää riittävän suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. Käytä suojakerrointa joka on vähintään 30, kovassa paahteessa 50.

Koronatilanne jatkuu

Koronatilanne jatkuu

Valitettavasti korona ei päästä otteestaan irti. Vuosi on takana tätä erittäin haastavaa ja poikkeuksellista tilannetta. Apteekkipiste palvelee asiakkaitaan kuitenkin normaalisti ja verkkokaupastamme asiakas saa avun tämän normaalista poikkeavan arjen pyörittämiseen. Meillä on maskeista hyviä tarjouksia. esim. edullisin CE-merkitty Type IIR maskipakkauksen (50 kpl) saa meiltä hintaan 9,95€.

Muista myös, että ilmaisen toimituksen raja meillä on niinkin alhainen kuin 40€


Toimitamme apteekkituotteet pikatoimituksella kotiin tai vaikka työpaikallesi haluttuna ajankohtana 5 eurolla Porvoon keskustan alueelle (06100, 06150, 06450) ja Porvoon lähialueille 15 eurolla (06200, 06400, 06500-06950, 07110-07680).

Vi levererar apoteksprodukter snabbt hem och även till arbetsplats vid önskad tidpunkt. Borgå centrum (06100, 06150, 06450) för 5 euro , närliggande områden (06200, 06400, 06500-06950, 07110-07680) för 15 euro .

Apteekkituotteet nopeasti kotiin ja töihin 


Pieni maskikoulu

Pieni maskikoulu

Pieni Maskikoulu

Maski, hengityssuojain, kansanmaski tai suu-nenäsuojus. Monta eri versiota, monta eri nimeä. BFE, VTT, non-medical use, FFP2, type II type I ja eri standardit. Ammattilainenkin menee joskus näiden kanssa sekaisin ja tänä vuonna olen näiden tiimoilta oppinut enemmän kuin koskaan aikaisemmin mitä nämä tarkoittavat. Pakostakin, koska suojaimien tarjoajia on laidasta laitaan ja laatu voi joskus olla vähän sitä sun tätä. Kuitenkin haluan avata tässä jutussa vähän oppimaani ja yritän parhaani mukaan jäsentää asian ymmärrettäväksi.

Hengityssuojaimet ja maskit jaetaan seuraavasti:

Kangasmaski

Kangasmaski on joko hankittu kankainen maski tai itse ommeltu. Se ei suojaa maskin kantajaa. Tämä johtuu siitä, että ilmassa leijuvat virukset tai bakteerit ovat niin pienikokoisia, että kankaassa olevat ”aukot” ovat helposti läpäistävissä. Toki kangasmaski lyhentää käyttäjän suusta lähtevien roiskeiden lentorataa ja sitä kautta pienentää ympärillä ”leijuvaa” roiskepilveä. Kangasmaski tulee pestä käytön jälkeen 90 asteessa tai keittää 5 minuuttia, jonka jälkeen se on uudelleen käytettävissä. Kankaan laatu tietenkin ratkaisee käyttömukavuuden ja sen montako pesua maski kestää.

Kirurginen suu-nenäsuojus

Kyseessä ei ole henkilösuojain tai hengityssuojain. Suojus vähentää kuitenkin käyttäjäänsä altistumasta taudinaiheuttajille (virukset ja bakteerit) tilanteissa, joissa on pisaratartunnan vaara. Suojus ei kuitenkaan suojaa ilmassa leijuvilta hiukkas- ja nesteaerosoleilta

Kertakäyttöinen kirurginen suu-nenäsuojus on hintalaatusuhteeltaan hyvä valinta. Näiden osalta on kuitenkin hyvä huomioida pienet erot suojuksien filtraatiokyvyssä (bacterial filtration efficincy, BFE). On tärkeä pystyä määrittämään suojuksen hiukkas- ja nesteaerosolien suodatuskyky. Suojuksissa on kuitenkin ”isoja” aukkoja virukseen kokoon nähden. Bakteerit ovat kooltaan niin isoja, että ne eivät läpäise suojusta.

 Kirurgiset suu-nenäsuojukset jaetaan filtraatiokyvyn osalta kolmeen ryhmään; Type I ja Type II ja Type II R

Type I luokan suojuksien filtraatiokyky vaihtelee , mutta sen tulisi olla yli 95%

Type II luokan suojuksen suojauskyky on parempi kuin Type I luokan suojuksen. Sen filtraatiokyvyn tulee olla yli 98%.  

Type II R luokan suojus on muuten sama kuin Type II, mutta R tässä tarkoittaa kosteutta kestävää eli II R suojaa myös isoilta hiukkasilta, myös pisaroilta 98 prosenttisesti.

Kannattaa varmistaa, että pakkauksessa tai myyjällä on jokin kolmannen osapuolen laadunvarmistusdokumentti. Esimerkiksi VTT:n (valtion teknillinen tutkimuslaitos) sertifikaatti on jo oikein luotettava.

Esimerkiksi ns. ”kansanmaski” ei ole sertifioitu. Siksi se ei sovellu ammattilaiskäyttöön. Sen filtraatiokyvystä ei siis ole tietoa.

Hengityssuojain

Tämä on jo henkilösuojain. Pääasiassa tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille. Tämä vähentää hyvin pisaratartunnan vaaraa, koska se suodattaa hyvin ilmassa leijuvilta hiukkas- ja nesteaerosoleilta. Näitä malleja on FFP2 (suojaa bakteereilta ja viruksilta 95%) ja FFP3 (sama kuin edellinen 99%).

Eli nämä suojaavat käyttäjää koronavirukselta.

Mitä muut merkinnät ja termit tarkoittavat

BFE tarkoittaa suojaimen bakteerisuodatuskykyä.

Non-medical use ja medical use erottaa suojukset toisistaan. Non-medical use ei tarkoita sitä, etteikö tälläistä suojusta voisi käyttää. Se ei vain ole yksittäin pakattu ja siten ei ns. steriili, mitä tarvitaan esimerkiksi leikkaussaliympäristössä, mutta ei päivittäisessä käytössä kadulla tai linja-autossa.

Mutta tiivistettynä

Jos kuulut riskiryhmään ja/tai haluat suojata itsesi virukselta valitse silloin FFP2 tai FFP3 luokan hengityssuojain.

Jos haluat itsellesi suojaa ja samalla suojata ympärilläsi olevia ihmisiä valitse silloin kirurginen suu-nenäsuojus ja mieluiten vähintään Type II. Mitä enemmän ihmiset käyttää edes jonkinlaista suojausta, sitä paremmin kirurginen suu-nenäsuojus suojelee myös käyttäjäänsä.

Jos haluat tyylikkään kangasmaskin, niin sekin on toki parempi kuin ei mitään.

Jari Hanski

Apteekkari
Apteekkipisteen kesäkampanja

Apteekkipisteen kesäkampanja

Porvoon 2. apteekin verkkoapteekki, Apteekkipiste, on avannut kesäkampanjansa tänään 30.6.2020.

Syyskuun 6. päivään kestävässä kampanjassa meillä on tarjouksessa apteekkikosmetiikkaa (mm. Avene, Vichy, La Roche-Posay, Eucerin ja Aco) -20% alennuksella.

Lisäksi toimitukset ovat ilmaiset. Vain kotiinkuljetuksen osalta edellytämme, että tilauksella on ns. ei lääkkeellisiä tuotteita on tilauksella yli 50€ edestä. 


Tervetuloa ostoksille luotettavaan suomalaiseen apteekkiverkkokauppaan.

Emättimen kuivuus on yleinen vaiva

Emättimen kuivuus on yleinen vaiva

Vaihdevuosien jälkeen 40-60 prosentilla naisista ilmenee emättimen atrofiaa. Estrogeenin puutteesta seuraa emättimen ja virtsaputken limakalvon kuivumista ja ohenemista. Se aiheuttaa lähes jokaiselle naiselle jonkin asteista limakalvojen kutinaa ja kirvelyä. Myös ulkosynnyttimien iho ohenee ja kuivuu. Se aiheuttaa tyyppillisiä oireita kuten kuivuutta, arkuutta ja yhdyntäkipuja. Nykyään ensisijaisena hoitovaihtoehtona on estrogeenihoidot. Merkittävä potilasryhmä (rintasyöpäpotilaat) ei kuitenkaan voi käyttää estrogeenihoitoja. Monet naiset eivät myöskään halua käyttää estrogeenivalmisteita.

Mikäli estrogeenihoitoja käytetään tai ollaan käyttämättä, voi kuitenkin ilmetä emättimen kuivuutta ja limakalvojen ohenemista. Silloin voidaan käyttää, joko estrogeenihoitojen välipäivinä tai päivittäin hormonittomia emätingeelejä.

Emättimen kuivuus voi koskea kuitenkin naisia missä iässä tahansa. Nuoretkin naiset kokevat näitä vaivoja esim. ehkäisypillereiden käytön yhteydessä. Emättimen limakalvojen ohenemista ja kuivumista ilmenee myös imettävillä tai raskaana olevilla naisilla. Tämä johtuu usein hormonaalisista muutoksista.

Lääkehoidot, tietyt sairaudet, solunsalpaajahoito, endometrioosilääkkeet tai gynekologiset toimenpiteet voivat aiheuttaa ikäviä vaivoja. estrogeenipuutosta voi ilmetä myös nuorilla esim. munasarjojen toimintahäiriöistä johtuen.

Elämäntavat kuivuuden taustalla? Jossain vaiheessa elämää emättimen kuivuudesta kärsii joka toinen nainen. Kuivuuden syynä voi olla myös atooppinen ihottuma, stressi tai liiallinen uiminen, ruokavalio tai jopa runsas pyöräily.

Jo teinitytöilläkin voi ilmetä vaivoja esim. stringien käytön vuoksi. Myös runsaasti sokeria tai valkoista viljaa sisältävä ruokavalio voi muuttaa emättimen pH-arvoa ja lisätä kuivumista.

Itsehoito

Intiimialueen itsehoito ennaltaehkäisee monilta tavallisilta vaivoilta. Hyvä hygienia on tärkeää. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja ja voimakkaita pesuaineita. Vältä pikkuhousunsuojia ja liian tiukkoja alusvaatteita ja housuja. Kuivuutta ja kirvelyä voidaan lievittää apteekin hormonittomilla itsehoitovalmisteilla. (mm. Vagisan, Femisan Vital ym.)

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos itsehoito ei auta tai oireet viittaavat tulehdukseen, esintyy veristä vuotoa, virtsaamisvaivoja, kipuja tai selittämättömiä vuotoja.

Punkit ovat täällä taas

Punkit ovat täällä taas

PUNKIT OVAT TÄÄLLÄ TAAS 

Kun ilman lämpötila nousee yli viiden asteen herää myös nuo viheliäiset punkit saalistamaan meitä ja lemmikkejämme. Taistelussa punkkeja vastaan tärkein keino on ihon huolellinen tarkistus joka ilta. Myös lemmikeille on hyvä tehdä punkkitarkastus säännöllisesti. 

Lemmikeille voi apteekista hankkia punkkikarkotteita. Osa karkotteista ovat sellaisia, että ne tappavat punkin vasta sitten, kun se on päässyt imemään verta. Osa karkotteista ovat sellaisia, että ne karkottavat punkin jo karvasta ja ehkäisevät punkin puremaa. Näitä karkotteita suosittelen käyttämään erityisesti silloin, kun halutaan varmistaa, että punkit eivät pääse lemmikkieläimestä kotisohvalle tai sänkyyn.

Punkit levittävät tauteja ja punkeista noin joka neljäs kantaa borreliabakteeria, joka aiheuttaa borrelioosia. Noin prosentti punkeista kantaa puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta.

Puutiaisaivokuumetta vastaan voidaan suojautua rokotteella, mutta borrelioosia vastaan ei ole ennaltaehkäisevää rokotetta tai lääkitystä. Mikäli punkki pääsee puremaan, onkin tärkeää saada se iholta mahdollisimman nopeasti pois. Punkin poistamisen tekniikka on hyvä hallita. Punkki tulisi irrottaa ihosta suoraan ylöspäin eikä sitä ole hyvä pyörittää irti. Samaa pätee punkin poistamisessa myös lemmikkieläimestä.

Kannattaa myös seurata mahdollisia ihomuutoksia punkin pureman alueella. On paljon puhuttu siitä, että punkin pureman ympärille ilmestyvä ihomuutos on renkaan muotoinen. Olen itse nähnyt hyvin epäsäännöllisiä ihomuutoksia, jopa koko ylävartalon alueen kokoisia. Toisinaan mitään ihomuutosta ei edes tule vaikka borreliabakteeri on tarttunut. Siksi kannattaa mennä lääkäriin jos on kuumeinen olo, uupumusta, lihas- tai nivelkipuja.

Kun liikut luonnossa kannatta suojautua hyvin. Pitkät housut ja pitkähihainen paita suojaa jo jonkin verran. Hihansuut voi yrittää sulkea tiiviisti ihoa vasten. Punkit eivät kuole pelkällä vaatteiden pesulla, mutta jos kotona on kuivausrumpu, niin sen kyllä pitäisi tappaa mahdolliset vaatteiden mukana tulleet punkit.

Hyviä tuotteita punkkien ehkäisyyn ja punkkien irrotukseen löytyy apteekeista. Lemmikille käyttäisin Exspotia exspot tuotteemme tai Bayvanticia Bayvantic tuotteemme niskavaleluliuoksena, koska niillä on myös em. karkottava vaikutus. Jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä on enemmän, niin silloin soveltuu hyvin Sereston panta Seresto tuotteemme. Yhdellä pannalla saa 7-8 kuukauden ennaltaehkäisevän tehon ja valmiste tuli reseptivapaaksi pari vuotta sitten.

PunkkiÄssä-sprayta PunkkiÄssä voi käyttää yli 1 vuotiailla. PunkkiÄssää käytetään punkkien, hyttysten ja muiden hyönteisten karkottamiseen ihmisten iholta. Sitä on hyvä suihkia myös lahkeiden- ja hihansuihin.

Punkin irrottamiseen käy hyvin punkkirauta tai Punkkirauta Comp Punkkirauta tuotteemme

Jari Hanski

Apteekkari

PIENI KORVAKOULU

PIENI KORVAKOULU

Kun tiedät miten korva toimii, voit hoitaa ja ennaltaehkäistä korvakäytävän ongelmia, kuten korvavahatulppia ja kutinaa.

Korva on yksi kehon aistinelimistä. Korvan hyvä terveys on tärkeää yleiskunnollemme ja se on hyvän tasapainon ja kuulon edellytys. 

KORVAVAHA JA -TULPAT

On myytti, että korvavaha olisi likaa. Päinvastoin, korvavahan erittyminen on täysin normaalia ja edellytys korvan normaalille toiminnalle. Korvavaha muodostuu ihon rauhasissa korvakäytävän ulommassa osassa. Korvavaha koostuu talista, hikirauhasten eritteestä sekä ihohiutaleista. Vaha on hieman hapanta. Korvavahan väri ja kovuus vaihtelevat yksilökohtaisesti; vaha voi olla pehmeää tai kovaa, keltaista tai ruskeaa. Korvavahatulppa syntyy, kun vaha työntyy tiiviksi, kuivaksi tulpaksi korvakäytävään kiinnittyen ihokarvoihin ja korvakäytävän seinämiin.

Korvavaha on korvakäytävän luonnollinen suoja, voiteluaine ja puhdistusmekanismi. Se muodostaa vettä ja likaa torjuvan kerroksen korvakäytävän iholle. Terveessä korvassa vaha kulkeutuu ulos korvakäytävästä sitoen mukaansa likaa ja bakteereita. Lisäksi vaha suojaa ja pehmentää korvakäytävän ihoa, vähentää ihon kuivumista ja estää bakteereiden kiinnittymistä iholle.

MIKSI KORVAVAHATULPPA MUODOSTUU

Korvavahatulpan riskiä lisäävät:

- Korvavahan liikatuotanto ja kapeat korvakäytävät

- Korvakäytävän kaivelu esim. pumpulipuikolla

- Pölyinen ja likainen työympäristö tai altistuminen kovalle melulle

- Kuulokoje, korvakuulokkeiden tai korvatulppien käyttö

Tavallisimpia oireita ovat alentunut kuulo ja lukontunne korvassa. Myös korvakipu, huimaus ja joskus yskä ovat korvavahatulpan oireita. Oireet syntyvät, kun vahatulppa tukkii korvakäytävän ja painaa ihoa.

KUTISEVAT JA KUIVAT KORVAKÄYTÄVÄT

Korvakäytävän iho on ohut ja herkkä. Se voi kuivua ja tuntua kutisevalta niin kuin iho muuallakin kehossa. Tavallisesti korvakäytävän ihoa suojaa luonnollinen kerros korvavahaa. Vaha muodostaa iholle esteen, joka suojaa ihoa ulkoisilta vaikutuksilta, kuten lialta, bakteereilta ja vedeltä. Vaha vähentää kosteuden haihtumista. Ilman korvavahaa iho kuivuu ja ärtyy. Kutinan tunne korvassa johtuu korvakäytävien ihon kuivumisesta. Iho on paljas, eikä korvavaha suojaa sitä riittävästi. Useat tekijät vaikuttavat korvakäytävän ihon kuivumiseen:

- Korvavahan riittämätön tuotanto

- Liiallinen korvien puhdistaminen

- Korvien kaivaminen jollakin esineellä, kuten pumpulipuikolla, hiusneulalla, korkkiruuvilla jne...

- Ihosairaudet, kuten ekseema, dermatiitti tai psoriaasi

- kuulokkeiden, kuulokojeen tai korvatippojen käyttö

KORVAKÄYTÄVÄN TULEHDUS JA VESI KORVASSA

Veden pääseminen korvaan uidessa, kylvyssä tai suihkussa voi lisätä korvien vaivoja. Joissakin tapauksissa vesikontakti voi aiheuttaa korvakäytävän tulehduksen, jota kutsutaan myös uimarin korvaksi. 

Korvakäytävän tulehdus syntyy, kun ulkoiset tekijät, kuten vesi tai lika, rasittavat herkkää korvakäytävän ihoa. Korvavahan tuotanto voi häiriintyä; sitä voi alkaa erittyä liikaa tai liian vähän. Lisäksi korvakäytävän iho voi kuivua tai vahingoittua. Jos korvaan pääsee bakteereita tai hiivoja, iho ärtyy ja tulehtuu helposti. Tavallisia korvakäytävän tulehduksen oireita ovat kutina, korvakipu, alentunut kuulo, kyhmyt ja joskus eritteen valuminen korvasta.

Korvakäytävän tulehdukseen on monia syitä, mutta yleisesti ottaen tulehdusriski kasvaa, kun korvakäytävään pääsee bakteereita ja likaa, esim. uidessa, hiuksia pestäessä, hiuskiinteen mukana, likaisen ilman välityksellä, tai jos korvaan työnnetään esineitä. 

Erilaiset korvasuihkeet auttavat pitämään korvat puhtaina terveinä. Ne pehmentävät ja poistavat korvavahaa sekä korvatulppia. Samalla ne voitelevat korvakäytävän ihoa ja lievittävät kuivan ihon aiheuttamaa kutinaa ja ärsytystä korvakäytävässä. Säännöllisesti käytettynä ne vähentävät korvahuuhtelun tarvetta ja helpottavat korvahuuhtelua, jos sellainen on tehtävä. Ne suojaavat korvakäytävän ihoa vedeltä uinnin, kylvyn ja suihkun aikana.

Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys vaivaa yli 10 %:a väestöstä. Sen syynä on kyynelkalvon koostumuksen tai määrän muuttuminen.

Kuivasilmäisyyttä on kahdenlaista:

Vesi- tai musiinikerroksen puutteellisuus
Vaikuttaa kyynelkalvon vesikerrokseen, jos kyynelrauhaset eivät tuota tarpeeksi vettä tai limaa kyynelnesteeseen.

Evaporatiivinen
Vaikutus kyynelkalvon lipidikerroksessa, kun Meibomin rauhaset eivät tuota tarpeeksi riittävästi lipidejä estämään kyynelnesteen liian nopeaa haihtumista.

Kuivasilmäisyyden aiheuttajia

Kuivasilmäisyyden aiheuttajia on monia. Yleisimpiä ovat: 

·ikä (kuivasilmäisyysriski kasvaa iän myötä)

·sukupuoli (riski on suurempi naisilla)

·hormonaaliset muutokset 

·piilolinssien käyttö

·allergia, lääkkeet ja leikkaushoito

·ympäristötekijät (huono sisäilma, savusumu)

·päätetyöskentely

Kuivasilmäisyys voi liittyä myös moniin sairauksiin, kuten Sjögrenin oireyhtymään, diabetekseen, glaukoomaan ja kaihiin.

Oireet

Kuivasilmäisyyden diagnosointi saattaa olla vaikeaa, koska mahdollisia aiheuttajia ja siihen vaikuttavia tekijöitä on monia. Tämän lisäksi kuivasilmäisyysoireet koetaan yksilöllisesti. 

Yleisimmät oireet ovat: 

·kuivat, ärtyneet tai väsyneet silmät

·silmien polttelu tai kirvely

·roskan tunne silmässä

·näön hämärtyminen

·kyynelnesteen runsas eritys.

Kuivasilmäisyyden hoito

Eri hoitomuodoilla voidaan lievittää kuivasilmäisyyden oireita.

Kosteuttavia tai voitelevia silmätippavalmisteita käytetään yleisesti kuivasilmäisyyden oireiden lievittämiseen. Käytämme päivittäin kosteuttavia ihonhoitotuotteita suojaamaan ja kosteuttamaan ihoa. Samalla tavoin silmiä voidaan kosteuttaa, suojata ja rauhoittaa silmiä kosteuttavilla valmisteilla.

Kuivasilmäisyyden ennaltaehkäisy

Seuraavat elämäntapa- ja ympäristömuutokset voivat auttaa ehkäisemään ja lievittämään akuutteja kuivasilmäisyysoireita.

·Lopeta tupakointi ja vältä tupakansavua.

·Vähennä silmiin puhaltavaa ilmavirtaa (esim. hiustenkuivaajasta ja auton lämmittimistä). 

·Tauota pitkäjaksoista lukemisesta tai päätetyöskentelyä ja anna silmiesi levätä välillä.

·Noudata terveellistä ruokavaliota, joka sisältää omega-3-rasvahappoja.

·Omaksu oikeanlainen silmäluomihygienia osana päivittäistä rutiinia.
Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito

Epidemiologia

Tupakointi on tärkein estettävissä oleva ennenaikaisen kuolleisuuden aiheuttaja. Maailmanlaajuisesti tupakointi aiheuttaa vuosittain noin 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain noin 4 000 henkeä. Suomessa tupakointi aiheuttaa vuosittain noin 340 000 sairaalahoitopäivää, ja tupakoinnin aiheuttamien välittömien terveydenhuollon kustannusten on laskettu olevan vuositasolla yhteensä noin 277 miljoonaa euroa.

Päivittäin tupakoivista aikuisista 

- kahdeksan kymmenestä on huolissaan tupakoinnin vaikutuksista omaan terveyteensä

- kuusi kymmenestä haluaisi lopettaa tupakoinnin

- vuosittain noin neljä kymmenestä yrittää lopettamista 

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus

Tupakkariippuvuus

Tupakkariippuvuudella tarkoitetaan tupakoinnin aiheuttamaa fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen riippuvuuden muodostama oireyhtymää, joka luokitellaan krooniseksi sairaudeksi.Tupakoinnin koetut vaikutukset, kuten mielihyvän tunne, keskittymiskyvyn paraneminen ja tupakoinnin liittyminen sosiaalisiin tilanteisiin, ovat palkitsevia ja vahvistavat siten tupakoivaksi oppimista.

Nikotiiniriippuvuus ja sen mittaaminen

Nikotiiniriippuvuus on nikotiinin käytöstä syntyvä keskushermoston nikotiinireseptoreiden määrän ja toiminnan muutos, jonka seurauksena käytön lopettaminen johtaa fyysisiin vieroitusoireisiin. Se on käyttäytymistä sääteleviltä tekijöiltään muiden aineriippuvuuksien kaltainen ja täyttää kansainvälisen psykiatrisen luokituksen mukaan kemiallisen riippuvuuden kriteerit.

Psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus

Psyykkisellä tupakkariippuvuudella tarkoitetaan sitä yksilön ehdollistunutta käytöstä, joka liitetään toistuvaan tupakointiin.Tupakointikäyttäytymiseen liittyy vakiintuneita kontekstisidonnaisia tapoja. Konteksti voi olla fyysinen tai sosiaalinen tilanne, psyykkinen tila, tai tekojen sarja, jossa esiintyvä ärsyke laukaisee tottumuksen automaattisesti tai ilman suurempaa pohdintaa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi autolla ajo, ruokailun päättäminen, sisältä ulkoilmaan siirtyminen, tehtävän loppuun saattaminen, tiettyjen ihmisten seura ja voimakas tunnetila.

Sosiaalisella tupakkariippuvuudella tarkoitetaan psyykkistä riippuvuutta, jossa tupakointikäyttäytyminen yhdistyy vahvasti sosiaalisiin tilanteisiin, sekä näiden tilanteiden synnyttämää yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta tupakoijien välillä. Sosiaalinen tupakkariippuvuus vahvistaa osaltaan muuta tupakkariippuvuutta.

Tupakkasairaudet

Tupakointi aiheuttaa lukuisia sairauksia. Tupakointi on merkittävin ehkäistävissä oleva ennenaikaisen kuolleisuuden aiheuttaja. Tupakoija menettää keskimäärin 10 elinvuotta. Merkittävimmät tupakoinnin aiheuttamat sairaudet ovat syöpä-, hengityselin- ja verenkiertoelimistön sairaudet. 

Tupakointi heikentää merkittävästi monien sairauksien hoitojen tehoa, suurentaa hoitoihin tai toimenpiteisiin, kuten leikkauksiin, liittyvien komplikaatioiden riskiä ja hidastaa muun muassa haavojen ja murtumien paranemista. Tupakoinnin lopettaminen sen sijaan parantaa ennustetta ja pienentää komplikaatioriskejä merkittävästi.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen on prosessi, joka tähtää elintapojen pysyvään muutokseen. 

Lopettamisen myönteiset vaikutukset

Tupakoinnin lopettaja hyötyy nopeasti lopettamisen myönteisistä vaikutuksista:

- Hiilimonoksidi häviää elimistöstä lähes täysin vuorokauden kuluessa ja nikotiini 2 vuorokauden kuluessa.

- Haju- ja makuaisti alkavat korjautua muutamassa päivässä.

- Yskä ja limannousu lievittyvät 1–2 kuukauden kuluessa.

- Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi 2–3 kuukauden kuluessa.

- Tupakoinnin lopettaminen on ainoa keino estää keuhkoahtaumataudin eteneminen.

- Tupakoinnin lopettaminen vähentää koettua stressiä ja parantaa unen laatua ja sen kestoa.

- HDL-kolesterolipitoisuus suurenee tupakoinnin lopettamisen jälkeen nopeasti. Lopettamiseen mahdollisesti liittyvä painon nousukaan ei poista myönteisiä lipidivaikutuksia.

- Erektiohäiriö paranee joka neljännellä tupakoinnin lopettaneella.

- Tupakoinnin lopettaminen pienentää papilloomavirusinfektioon liittyvän kohdunkaulan syövän kehittymisen riskiä.

Tupakoinnin lopettaminen pienentää sairastumisen riskiä kaikenikäisillä:

- Sepelvaltimotaudin riski puolittuu vuodessa. Parinkymmenen vuoden tupakoimattomuus pienentää riskin lähes samalle tasolle kuin niillä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

- Keuhkosyövän vaara poistuu hitaammin, ja siihen vaikuttaa se, kuinka monta vuotta ja kuinka paljon lopettaja on polttanut. Tupakoinnin lopettaminen pienentää keuhkosyövän riskiä, mutta se ei koskaan täysin palaa tupakoimattomien tasolle.

- Lopettaminen 30-vuotiaana palauttaa kuoleman riskin lähes tupakoimattoman tasolle, ja vielä 50-vuotiaanakin lopettaminen lähes puolittaa sen.

- Sepelvaltimotaudista johtuvan kuoleman riski puolittuu vuodessa.

- Tupakoinnin lopettaminen vähentää useiden lääkkeiden tarvetta. Esimerkiksi psyykelääkkeiden tarve ja mahdolliset haittavaikutukset voivat vähentyä.

- Tupakoinnin lopettaminen parantaa merkittävästi suun terveyttä. Se esimerkiksi vähentää hampaiden menetystä, parantaa parodontiumin terveyttä ja hoitovastettaja pienentää limakalvomuutosten ja suusyövän riskiä.

Vieroitusoireet

Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa valtaosalle vieroitusoireita. Tupakasta vieroittautuminen voi aiheuttaa fysiologisia, psykologisia, käyttäytymiseen liittyviä ja sosiaalisia vaikutuksia.

Yleisimpiä vieroitusoireita ovat

- ärtyisyys

- huonovointisuus

- kärsimättömyys

- tupakanhimo

- levottomuus

- keskittymisvaikeudet

- univaikeudet

- päänsärky

- makean himo ja ruokahalun lisääntyminen.

Tupakoinnin lopettamisesta johtuva elimistön nikotiinipitoisuuden pieneneminen aiheuttaa pääosan vieroitusoireista. Monet tupakointiin liitettävät positiiviseksi koetut vaikutukset (muistin koheneminen, keskittymiskyvyn paraneminen) johtuvat vieroitusoireiden helpottumisesta. Fyysiset vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluessa tupakoinnin lopettamisen jälkeen, ovat huipussaan 1–3 vuorokauden kuluttua ja kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa. Oireiden kestossa on suuria yksilöllisiä eroja, jotka eivät selity poltettujen savukkeiden määrästä tai nikotiiniriippuvuuden asteesta. Kahvin nauttiminen voi pahentaa vieroitusoireita.

Nikotiinikorvaushoito

Nikotiinikorvaushoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka toteutetaan nikotiinia sisältävillä myyntiluvallisilla lääkevalmisteilla, joiden käyttöaihe on tupakasta vieroituksen tukeminen. Kaikki nikotiinikorvaushoitovalmisteet tehoavat tupakasta vieroituksessa ja lisäävät onnistumismahdollisuutta noin 1,5–2,5-kertaiseksi riippumatta muusta vieroitustuesta.Nikotiinikorvaushoitoa voidaan suositella lopettamista yrittäville tupakoijille, jotka polttavat yli 10 savuketta päivässä.Nikotiinista vahvasti riippuvaisilla tupakoijilla 4 mg:n purukumi on tehokkaampi kuin 2 mg:n. Nikotiinilaastarihoidon (muttei nikotiinipurukumin tai suussa hajoavan tabletin) aloittaminen 2 viikkoa ennen suunniteltua lopettamispäivää saattaa parantaa onnistumistuloksia.Nikotiinikorvaushoito sopii myös nuuskasta eroon pyrkiville.

Kun tupakasta saatava nikotiini väliaikaisesti korvataan nikotiinikorvaushoitotuotteista saatavalla, voidaan välttyä tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviltä vieroitusoireilta tai ainakin merkittävästi lievittää niitä. Nikotiinikorvaushoitotuotteita käytettäessä veren nikotiinipitoisuus jää aina pienemmäksi kuin tupakoitaessa. Se riittää lievittämään vieroitusoireita muttei saa aikaan nikotiinipitoisuuden huippuja, jotka pitäisivät yllä riippuvuutta.

Muut vieroituslääkkeet

Lääkärin määräämiä muita vieroitukseen soveltuvia lääkeaineita ovat Varenkliini, Bupropioni ja Nortriptyliini.